Valkenburg a/d Geul - Grotten

Gemeente Grot
Onder Valkenburg bevindt zich een fascinerende wereld, de Gemeentegrot. U wordt geconfronteerd met de oerkracht van de natuur, die voortdurend van aanzien is veranderd. De fossielen- en schelpenlagen getuigen van deze natuurlijke omstandigheden. De Gemeentegrot is dagelijks geopend.

Steenkolenmijn
De allerlaatste in Nederland! Beleef die harde, indrukwekkende tijd en proef de sfeer van toen! Ontdek de wereld van de mijnbouw in een mysterieuze ondergrondse omgeving. U ziet uniek filmmateriaal over de Limburgse mijnbouw. Een ex-mijnwerker vertelt u zijn verhaal tijdens een rondleiding door de mijn. Hij laat de machines echt werken. Na afloop kunt u nagenieten in ons sfeervolle eetcafé De Grot van Daelhem.
Website: www.steenkolenmijn.nl

Romeinse Katacomben
Nadat iedereen een kaarsje voor de verlichting heeft gekregen, kunt u in dit onderaards gangenstelsel zien hoe de beroemde architect Dr. Cuypers, tevens de architect van o.a. Amsterdam Centraal Station en het Rijksmuseum te Amsterdam, de belangrijkste delen van de Romeinse Katakomben als enige in Europa heeft geconstrueerd. Dit door de internationale pers alom geprezen project, mag u bij een bezoek aan Valkenburg zeker niet missen.
Website: www.katakomben.nl

De Kasteelruïne
De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg a.d.Geul, met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw! Hoog torenen de resten van het eens zo imposante Kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit. Bij een bezoek aan deze monumentale resten van het Kasteel van Valkenburg kunt u ronddwalen van Ridderzaal naar verdedigingstoren, van donjon naar de vroegere kapel, van artilleriekamer naar de onderaardse vluchtgangen. Beleef de roerige geschiedenis van de diverse belegeringen, verwoestingen en heerschappijen van ridders als 'Walram de Rosse', 'Gosewijn', en de hertogen van Brabant. Met uiteindelijk de definitieve verwoesting op 10 december 1672 in opdracht van Stadhouder Willem III. Sinds die dag herinneren de resten van de Kasteelruïne aan deze trotse vesting op een dominante plek in het Geuldal.
Website: www.kasteelruinevalkenburg.nl

De Fluweelgrot
Nauw verbonden met de rijke historie van de Kasteelruïne is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Mergel werd door zogenaamde 'blokbrekers' gedolven uit de grot, om te gebruiken als als bouwsteen voor de bouw van o.a. het Kasteel van Valkenburg. Het resultaat van deze mergelwinning is een uitgebreid labyrint van oude en grillige gangen. De 'geheime vluchtgangen', die pas in 1937 ontdekt zijn, maakten het ridders en hun krijgsknechten mogelijk het belegerde Kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd onder het regime van Napoleon (18e eeuw). In de 2e Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers dient de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen. Al deze gebeurtenissen laten hun sporen achter in de grot, die ook vandaag de dag nog 'beleefd' kunnen worden. Volg de olielamp van de gidsen (en een verdwaalde vleermuis) en geniet van de legendes, anekdotes, diepe duisternis en serene stilte.
Website: http://grottenvanvalkenburg.nl/