Valkenburg a/d Geul - Kastelen nabij Schin op Geul


Kasteel Oost (Oosterweg).
In 1563 werd Oost genoemd als hoeve en in 1587 als kasteel toebehorende aan P. v.d. Hoff, drossaard van het Land van Valkenburg. De Belgische jonkheer De Villers de Pité herbouwde in 1830 het hoofdgebouw. Van het oude gedeelte resteren nog de westelijke vleugel (windvaan 1757) en het verbindingsstuk met de hardstenen vensteromlijstingen. Tegenwoordig in gebruik als trouwzaal, vergader-, party- en congrescentrum.
Kasteel Schaloen (Oud-Valkenburger-weg).

Dit romantische door grachten omgeven kasteel werd reeds in 1375 genoemd. Twee boogbruggen leiden naar het van hoektorens (1575) voorziene kasteel. In 1656 werd het, tijdens de Spaans-Nederlandse oorlog verwoeste kasteel, herbouwd in de vorm van een rechthoekig huis door J.R. Hoen van Cartels. Het poortgebouw dateert uit 1701. Verdere uitbreidingen kwamen tot stand in 1721 en 1738. In 1894 vond een restauratie in neogotische stijl plaats door architect Dr. Cuypers. De bijgebouwen van het kasteel herbergen hotelkamers, appartementen, restaurant en terras.Kasteel Genhoes (Oud-Valkenburger-weg).

Genhoes (het-versterkte-huis) is waarschijnlijk ontstaan uit een in de 11e of 12e eeuw gebouwde woontoren. Het oudste gedeelte van het imposante slot is gotisch; de voorgebouwen zijn in Limburgse barok, terwijl de boogbrug romaans is. Tijdens de 80-jarige oorlog werd het kasteel, dat door een slotgracht is omgeven, door brand verwoest (1577). In het begin van de 17e eeuw vond een algemeen herstel plaats. De slothoeve dateert uit de 18e eeuw.
Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek ligt dan wel niet in de Gemeente Valkenburg a/d Geul, maar het is het enige kasteel dat openbaar te bezoeken is Kasteel Hoensbroek is een van de grootste en mooiste kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte dateert uit circa 1250 en het kasteel is prachtig gerestaureerd. In kasteel Hoensbroek maakt u een reis door de romantiek van de Middeleeuwen, de Renaissance, de Barok en de 21ste eeuw. Ga terug in de tijd naar het tijdperk van ridders en jonkvrouwen. Aanschouw de soberheid in de Middeleeuwse toren en proef de adellijke sfeer uit de 17e en 18e eeuw in de grote Sael.
Website: http://www.kasteelhoensbroek.nl