Omgeving


Schin op Geul

Het lieflijke dorpje Schin op Geul ligt ten zuidoosten van Valkenburg. Een plaatsje dat u beslist eens moet bekijken vanaf de Schaesberg of vanaf de Keutenberg, beroemd en berucht bij wielrenners. Een prachtig panorama is dan de beloning voor uw klimtocht. In Oud-Valkenburg liggen de kastelen Genhoes en Schaloen. Naast dit laatste bouwwerk ligt het befaamde heempark "Kasteeltuin Oud-Valkenburg". Aan de andere kant van de weg biedt het bijna 2000 hectare grote natuurgebied "het Gerendal" u een ruimte van rust, flora en fauna. Ook is in dit gebied de bekende orchideeëntuin vol zeldzame exemplaren te bewonderen.
Valkenburg aan de Geul

Sinds 1853, met de bouw van het oudste station van Nederland en de aanleg van de spoorweg Maastricht-Aken, is Valkenburg als toeristenplaats ontdekt. Dit burchtachtige stationnetje lokte vele reizigers tot uitstappen.Ze ontdekten dan ook de indrukwekkende kasteelruïne met veel natuurschoon in de nabije omgeving. Daarom is Valkenburg ook terecht de oudste toeristenplaats van Nederland. Hier werd ook de eerste VVV van Nederland opgericht. Valkenburg, wordt ook wel ’Bad’ Valkenburg of ‘Mergelstad’ genoemd. De warmgele mergelkleur komt u zowel ondergronds als bovengronds in het stadje en haar directe omgeving tegen.

Valkenburg beschikt over veel attracties en bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld kastelen, musea, grotten, attractieparken, kabelbaan, rodelbaan, themapark Sprookjesbos en een kasteelruïne. Landelijke faam genieten Thermae 2OOO en het Holland Casino, boven op de Cauberg. Gezellige winkels, restaurants, (verwarmde) terrasjes, de rivier de Geul en historische gebouwen typeren het straatbeeld van Valkenburg.

 

In de omgeving van Berg en Terblijt treffen we, naast veel natuurschoon, de Geulhemmergroeve en de grotwoningen aan. Deze grotwoningen zijn nog tot 1931 bewoond geweest. Bewoners waren de blokbrekers, mensen die dag in dag uit grote blokken mergel ‘zaagden’. Kasteel St. Gerlach en de St. Gerlachuskerk zijn een waar begrip in Houthem-St. Gerlach. Schitterende fresco’s zijn tegenwoordig nog te bewonderen. De tuinen rond Château St. Gerlach zijn vrij toegankelijk. Een aanrader is een wandeling door natuurgebied ’t Ingendael welke u langs de Geul voert. Het plaatsje Sibbe heeft een mooie wandel- en fietsomgeving. Het ‘Sibberhuuske’, een monument, speelt vanaf de zestiende eeuw een belangrijke rol.